a common reader

de gelukkige slaven van Tom Lanoye

· 11 December 2013 |  by Janantoon
· Published in: FOCUS · Nederlandse literatuur
· Tagged with:

Tom Lanoye, Gelukkige slavenTom Lanoye, Gelukkige slaven

Ik las de laatste roman van Tom Lanoye ergens in september, maar was er nog niet toe gekomen er iets over te schrijven. Nu heeft hij blijkbaar de prijs voor de beste seksscène gekregen. Sjonge, waar mensen zich onledig mee houden. Tom Lanoye kan er natuurlijk niet aan doen (of toch wel, hij heeft die scène geschreven…) en zijn uitgever zal blij zijn met de extra aandacht.

Het boek las vlot, dikwijls grappig, onverwachte wendingen en zo. Maar als ik het uit had, bleef er toch maar weinig hangen. Nochtans bewonder ik Tom Lanoye, zeker voor zijn theaterteksten en Sprakeloos vond ik een enorm boek.
Tom Lanoye maakt zich dikwijls nogal druk over ons Vlaams provincialisme, onze kneuterigheid (wat ik bijvoorbeeld terugvind bij Dimitri Verhulst).
Maar het is niet omdat de protagonisten de halve wereld afreizen dat het boek meer inhoud krijgt, of daardoor een veel ruimere blik krijgt.
Het meest aangrijpende is de biecht van een ANC-strijder. Daar voel je een authenticiteit (al is het dan een geleende) die de rest van het boek niet heeft.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3