a common reader

De eenzaamheid van de priemgetallen

· 5 April 2014 |  by Maarten
· Published in: FOCUS · Nederlandse literatuur
·

Paolo Giordano, De eenzaamheid van de priemgetallenPaolo Giordano
De eenzaamheid van de priemgetallen

De twee hoofdkarakters van De eenzaamheid van de priemgetallen, Mattia en Alice, hebben beiden als kind een trauma doorgemaakt. Ze ontwikkelen zich beiden als erg intrigerende karakters. Eenzaam en gesloten, elk op zijn eigen manier en om zijn eigen redenen. Maar ze herkennen mekaar in hun eenzaamheid, en ze aanvaarden dat wat hun omgeving maar moeilijk van hen aanvaardt: hun anderszijn.

Ik vond deze roman tegelijk vlot lezend en frusterend. Het verhaal is intrigerend opgebouwd; je blijft denken dat er iets zal gebeuren dat deze twee mensen kan doen openbloeien. Tegelijk frustreert het omdat dit nooit gebeurt; omdat je als lezer — ik toch — het anderszijn van Mattia en Alice niet kan plaatsen. Niet dat ik op een Hollywood-einde hoopte, maar een passieve aanvaarding van de dingen zoals ze zijn is, wel, jammer. Ze zijn beiden ongetwijfeld tot meer geluk in staat, op welke manier dan ook. Het boek rept hier niet over: het beschrijft de situaties en de karakters gewoon zoals ze zijn. Ikzelf had het moeilijk met berusten in het lot van Mattia en Alice, zoals zij er zelf in berusten.

Deze innerlijke spanning zet tot nadenken, en dat is bijzonder in een boek dat dermate vlot geschreven is dat ik het bijna een pageturner zou noemen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3