a common reader

De atlas van Eddy Posthuma de Boer?

· 8 January 2007 |  by Janantoon
· Published in: fotografie
· Tagged with:

De atlas van NooteboomDe atlas van Nooteboom is in de eerste plaats een fotoboek, en kan slechts ‘van Nooteboom’ genoemd worden omdat Cees Nooteboom steeds aanwezig was toen Eddy Posthuma de Boer deze prachtige foto’s nam. De uitgever heeft natuurlijk zijn eigen, commerciële, reden voor de keuze van de titel.
Dus de atlas van de schrijver Cees Nooteboom en de fotograaf Eddy Posthuma de Boer. Margot Dijkgraaf vertelt in een inleiding het verhaal van de tientallen reizen die zij samen maakten over gans de wereld omdat zij mekaar zo goed aanvulden en aanvoelden.
Naast twee korte teksten van Nooteboom is dit boek toch vooral bedoeld om te genieten van de prachtige fotografie van Posthuma de Boer. Foto’s van vóór de tijd dat de fijnste plekken op aarde overspoeld werden door in goedkope chartervluchten aangevoerde Westerse runderen.
Je voelt — en dat maakt dit boek ook zo mooi — dat zowel schrijver als fotograaf weliswaar verre plekken bezochten en beschreven om den brode, maar dat ze dat deden met heel veel respect zowel voor de mensen als voor de landschappen.
Er worden ook schrille contrasten getoond: in hetzelfde jaar 1968 foto’s van Bolivia en van de betogingen in Parijs. Uiteenlopende werelden als Mali en Japan. Een boerenfamilie op Lanzarote die hun land ploegen met een kameel, Nooteboom achter de schrijftafel van Cervantes, buffels in een rivier in Maleisië, monniken in een abdij in de Ardennen.
Prachtig.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3