a common reader

Britten happened

· 19 March 2012 |  by Janantoon
· Published in: muziek
· Tagged with:

De Britten Happening in de Singel te Antwerpen.

We hebben kunnen genieten van bijna een ganse dag muziek van Benjamin Britten. Zo’n happening als in de Singel is een zeer mooie formule. Enkele grotere werken afgewisseld met heel wat kamermuziek en daartussen welkome pauzes om iets te eten of een glaasje wijn te drinken.
Alleen was het een lineaire programmatie. Alles speelde zich af in de grote blauwe zaal. Slechts één keer kon je kiezen tussen twee parallelle programma’s en dat was dan meteen moeilijk. Want aan de ene kant wou ik wel de opvoeringen van de studenten van het conservatorium meemaken, maar de lezing aan de piano van Roger Vignoles kon ik niet weerstaan. Vignoles is een uitstekend liedpianist en in mijn discotheek vertegenwoordigd met Schubert’s Schwanengesang met Robert Holl en Before life & after, liederen van Britten samen met Mark Padmore. Hij gaf een zeer gesmaakte inleiding op de vijf Canticles die later op de middag zouden uitgevoerd worden.
Voordien had ik al deFilharmonie met Edo De Waart meegemaakt. Zij openden de dag met The Young Person’s Guide to the Orchestra, een leuk werk om de ochtendlijke nevels weg te blazen. Daarna speelden zij samen met pianist Steven Osborne het Concerto voor piano en orkest, maar Osborne kon mij niet echt overtuigen.
Na de lezing werden we warm voor het Britse Heath Quartet. Een nog jong ensemble dat ons echter inpakte met de drie divertimenti en met het eerste strijkkwartet. Ik heb de prachtige opname met het Belcea Quartet in de kast, maar ik zou zeker een cd van dit jonge kwartet aanschaffen. Hun frisse uitvoering van het eerste strijkkwartet van Britten was voor mij al een hoogtepunt van de dag.
Daarna kwam de eerste suite voor cello, gespeeld door de Duitser Alban Gerhardt. Voor mij een zeer mooie uitvoering van een prachtige suite, voor wie ze kan smaken natuurlijk. Gerhardt werd daarna vervoegd door pianist Steven Osborne voor de Sonate voor cello en piano in C.
Wij hebben deze Britten-dag afgerond met een opvoering van de vijf Canticles. Ik kende alleen nog maar de vierde op het bekende gedicht van TS Eliot The Journey of the Magi. Nu kwam ik ook zeer onder de indruk van de tweede Canticle: Abraham and Isaac.
De opvoering was echter een sterk geheel, met de prachtige tenorstem van Ben Johnson, contratenor Michael Chance en bariton Roderick Williams. Pianobegeleiding door Roger Vignoles, hoorn Richard Watkins en harp Lucy Wakeford. Ik kocht daarna een evenzeer zeer goede uitvoering met Ian Bostridge en Julius Drake.
Een knap initiatief, een heerlijke dag. Ik heb alleen vreselijk spijt dat ik een vergelijkbaar evenement rond Dmitri Shostakovich destijds gemist heb.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3