a common reader

Bram de Does

· 14 February 2008 |  by Janantoon
· Published in: over boeken · typografie
·

Eén van de leuke kanten van mijn lidmaatschap van Drukkers in de Marge is het feit dat ik zo regelmatig — en toch steeds onverwachts — een of ander boekje in de bus krijg. Zoals deze fijne uitgaven van de Stichting Laurens Janszoon Coster. De tweejaarlijkse prijs van de stichting werd in 2007 uitgereikt aan typograaf Bram de Does.
Een typograaf is voor mij een kunstenaar die van nature de schaduw opzoekt, het verborgene, dat wat niet opvalt. Maar hun creaties kunnen aan lezers veel (en dikwijls onbewust) genoegen bezorgen.
Maar Bram de Does is niet alleen een boekverzorger, hij is ook de schepper van twee lettertypes: de Trinité en de Lexicon (waarvan studieschetsen te zien zijn op de kaft). En daarmee komt hij in het rijtje te staan van ontwerpers als Eric Gill ontwerper van de overbekende Gill Sans Serif, de Joanna en de Perpetua, Stanley Morison, ontwerper van de meest gebruikte letter Times New Roman en Jan van Krimpen, ontwerper van de Romanée.
De Trinité is internationaal nog niet zo bekend, maar in Nederland wordt ze nu regelmatig gebruikt. Ik heb ze al in verschillende boeken, onder andere in het prachtige Boek over het maken van boeken.
Een heerlijk boekje voor de liefhebber.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3