a common reader

boekenoogst in Keulen

· 16 April 2012 |  by Janantoon
· Published in: beeldhouwkunst · grafiek
· Tagged with:

Keulen heeft niet de charme van een stad als Berlijn. Maar het is niet zo ver en best leuk voor enkele dagen er tussenuit. Voor mij was de aanleiding een tentoonstelling in het Museum für Angewandte Kunst: Von Aalto bis Zumthor: Architektenmöbel. Uiteindelijk stelde de tentoonstelling niet zo veel voor. Wij bemerkten allebei dat de Keulense design-verzameling verbleekte bij ons eigen Gentse design museum. Een beetje chauvinisme mag, we zullen daar niet van dood gaan.
Ik heb er wel een prachtig boek over een aantal interessante designers gekocht: Masters and their pieces.
Tot onze verrassing hadden we ontdekt dat Keulen een Käthe Kollwitz museum heeft. We kenden dat van Berlijn al en waren zeer benieuwd naar dit Keuls museum. Het ligt aan de Neumarkt, op de vierde verdieping van een modern winkelcentrum annex bankgebouw. En het is zeer de moeite waard. Enkele beelden, maar vooral een prachtige verzameling tekeningen en grafisch werk. Veel sterke zelfportretten, die mij steeds aantrekken.
In dezelfde ruimte was er ook een tentoonstelling van beeldhouwer Wilhelm Loth die Kollwitz nog gekend heeft. Ander werk, natuurlijk, maar wel sterk. Deed me denken aan het werk van de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida.
Vlak naast het museum ligt, zeer verleidelijk, een Mayersche Buchhandlung. Vier verdiepingen boeken. Hoe kan je daar voorbij lopen?

De Dom van Keulen trekt steeds een massa volk. Wat hen trekt is me een raadsel. Het is een mooie kerk, nogal erg vervuild, maar ik denk dat voor de meesten geldt: “I’ve been there”. Niet ver daarvandaan liggen het Gallo-Romeins museum en het Ludwigsmuseum. Daar zie je al veel minder volk. Het Ludwigsmuseum voor moderne kunst hadden we enkele jaren geleden nog gedaan. Maar we wisten dat ze een goed en gezellig restaurantje hebben én een kleine, maar uitstekende kunstboekhandel.
‘s Avonds maakten we een uitstap naar het kleine stadje Eschweiler waar het duo Contraviento (de Chileense Isabel Lipthay en de Duitser Martin Firgau) samen met de Duits-Italiaanse Claudia Lahn een muzikale avond over de Spaanse burgeroorlog brachten. Het was goed en vooral leuk nog eens onder de vrienden te zijn.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3