a common reader

boeken kopen

· 11 June 2012 |  by Janantoon
· Published in: boek en stad · boeken verzamelen
·

Boeken kopen doe je op twee manieren: (a) actief een bepaald boek zoeken of (b) iets verrassends willen tegenkomen.
In het eerste geval heb je gelezen over een boek of een interview met een schrijver gehoord of er is een nieuw boek uit van iemand waarvan je sowieso alles koopt. Dat is dan makkelijk. Je gaat gewoon naar je favoriete boekhandel en koopt het boek of je bestelt het.
En natuurlijk zijn er nu de vele online boekhandels (Amazon, Bol, Barnes & Nobles, etc). Ik heb vroeger heel veel via Amazon gekocht, maar bestel nu principieel nieuwe boeken via mijn reguliere boekhandel. Die hebben het al moeilijk genoeg.

Maar als je een boek zoekt dat alleen nog tweedehands te verkrijgen is, dan is het internet een godsgeschenk. Ik weet nog dat ik jaren geleden op zoek was naar eerste drukken van CP Snow’s romans. Daarvoor schreef ik (per brief) naar Barnes & Nobles die per brief een aantal antiquariaten aanschreven waarna ik een brief kreeg met enkele gevonden boeken. En dan kreeg ik enkele weken om daarop te reageren…
Nu vind je in een oogwenk zowat elke boek dat ergens ter wereld nog te verkrijgen is via Abebooks.

Serendipity

Maar stel dat je niet een bepaald boek zoekt, maar gewoon iets wil tegenkomen, je laten verrassen. Het plezier van een trouvaille. Dan heb je zeker een goede boekhandel nodig. En de goede boekhandel onderscheidt zich net door het aanbod aan trouvailles.
Voor mij vallen dan de grote ketens weg. Fnac heeft veel, maar van alles vooral de doorsnee. Over Standaard Boekhandel spreek ik zelfs niet. Als ik daar al eens kom (een cadeaucheque gekregen) dan heb ik steeds het onbehaaglijk gevoel alsof ik het begrip ‘grootste gemene deler’ fysisch ben tegengekomen.

Gelukkig bestaan er nog moedige zelfstandigen die grotendeels uit liefde voor hun vak en voor het boek kleine niches in stand houden waar je regelmatig verrast bent door wat er zoal allemaal wordt uitgegeven.

Mijn stad Gent is goed voorzien van boekhandels. Buiten de pure universitaire boekhandels als Acco en Story-Scientia heb je Marnix boekhandel. Dat is ook voornamelijk een universitair gerichte boekhandel, maar voor hun mooie collectie historische en filosofische boeken loop ik er graag eens binnen.
Het Paard van Troje is vermeldenswaard, maar voornamelijk Nederlandstalige boeken. En het verrassingsgehalte is gering.
Voor mij is de leukste boekhandel in Gent veruit boekhandel Limerick. Hun boekenselectie is voor mij ideaal: romans, poëzie, filosofie, politiek en geschiedenis in vier talen (N/F/E/D). Voor Spaanse boeken moet je naar Walry. Dat is ook de enige boekhandel die zich profileert met een goede website (de andere zijn helaas abominabel).
In Gent kan je natuurlijk ook niet naast het Poëziecentrum dat een kleine, maar goed voorziene shop heeft.
En als het weer meezit, kan je de zondagmorgen gaan snuffelen in de boekenstalletjes die langs de Ajuinlei staan opgesteld.

Voor Spaanse boeken kan je terecht in Fnac (een beetje) en vooral Walry, maar daarvoor maak ik graag een uitstap naar Punto y Coma in Brussel. Een leuke boekhandel gelegen in de Europese wijk en met voornamelijk Spaanse expatriados als klanten.
In Brussel ken ik overigens geen goede Nederlandstalige boekhandels (helaas) behalve dan de meertalige shop van Passa Porta (N/E/F). Wel goede Franstalige zoals bv Librairie Filigranes en vooral Tropismes (met ook een vrij goede site). En beide winkels zijn heel de zondagnamiddag open!
Tropismes heeft trouwens een prachtig pand gelegen in de Prinsengalerij (zie foto hierboven).
Kunstboeken vind je in de voortreffelijke shop van Bozar of verschillende winkels in de Bortiergalerij en de Rue de la Madeleine.

Antwerpen is pover bedeeld wat betreft nieuwe boeken, behalve dan de Groene Waterman. Dat is een fijne boekhandel (ik ben zelfs aandeelhouder van de coöperatie) maar ondermaats qua aanbod in vreemde talen. Vreemd voor een stad die zichzelf metropool noemt. Tweedehands daarentegen kom je zeker aan je trekken in ‘t Profytelijk Boeksken, en voor mij vooral Median en Eric Toonen.

Misschien heb ik het hier later nog over enkele andere steden, en zeker ook over het buitenland.
Voorlopig zou dit inspiratie genoeg moeten zijn. Maar andere suggesties zijn steeds meer dan welkom.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3