a common reader

boek en stad: Lille

· 10 October 2012 |  by Janantoon
· Published in: boek en stad
·

Voor een weekendje ertussenuit ligt Lille niet ver, op minder dan een uur van Gent. Het is een gezellige stad, met nog steeds de typische Vlaamse trekken. Je vindt er in restaurantjes ook gerechten als carbonnades à la flamande en waterzoï (sic). Maar zodra onze tassen op de hotelkamer lagen, was ons eerste doel Le Furet du Nord. Zoals je in Maastricht niet kan verpozen zonder een bezoekje aan de boekenwinkel in de dominicanenkerk, zo kan je in Lille ook niet zonder de Furet.

boek en stad

Een boekenwinkel van vijf etages die toch iets intiems, gezelligs behoudt, dat trekt aan. Maar deze keer waren we toch ontgoocheld. Het voldeed niet meer aan het beeld in onze herinneringen. En dat kwam niet door de sfeer in de boekenwinkel, eerder door het aanbod.
Een aanbod dat ons niet kon bekoren. Deels omdat het lijkt dat de Franse uitgeverswereld (en allicht de maatschappij) erg navelstaarderig is geworden. Jaja, het lag daar vol met boeken van la rentrée littéraire, maar als je niet mee bent met al het gekeuvel en geroddel rond dit wereldevenement op Franse leest, dan ben je maar weinig onder de indruk. Ik had het gevoel dat er weinig naar buiten gekeken wordt. Het aanbod van boeken in vreemde talen was ook bijzonder klein. Al verbaast dat niet, in Engeland en Duitsland lijkt me dat aanbod nog kleiner. Geen boeken in het Nederlands echter. Toch vreemd voor een stad die vlak aan de grens ligt en waar je wel waterzoï kan eten.
Ontgoochelend ook omdat de Franse uitgevers gewoon geen mooie boeken meer uitgeven. Ik bedacht dat er weinig boeken lagen die een visuele en tactiele meerwaarde gaven boven de platte tekst van een e-book. Er was vroeger wel een traditie van exclusieve kunstenaarsboeken (zie de collectie Koopman), maar mooie gebonden uitgaven zoals je die vindt bij Engelse en Duitse en onze eigen uitgevers kom je er gewoon niet tegen.
Gallimard geeft nog steeds zijn keurig genaaide boeken uit, met verzorgde typografie, maar met dat voddige gele kaftje alsof zij nog steeds alleen maar verkopen aan de elitaire boekverzamelaar die al zijn boeken in leer laat inbinden. Ik heb dan toch maar twee boeken gekocht: een mooie Atlas des empires coloniaux en een echte livre de poche, Mythologies van Roland Barthes.

Nee, dan is de stad zelf veel leuker. We hebben genoten van wat shoppen in de gezellige straatjes. Je ziet er heel wat andere winkels. Voor een keer heb je niet het gevoel in dezelfde gekopieerde winkelstraten rond te lopen, met dezelfde winkelketens.

museum voor moderne kunst

De echte verrassing van Lille was hun museum voor moderne kunst dat we nog niet kenden. Het ligt een beetje buiten Lille, in Villeneuve d’Ascq, aan een groot kasteelpark. Ze hebben een kleine beeldentuin met onder andere werk van Richard Deacon (hoofding), Alexander Calder en Pablo Picasso (boven). Binnen een fijne selectie moderne kunst, contemporaine kunst en art brut. Die art brut, meestal van psychiatrische patiënten, is zeer verrassend en boeiend. Ze hebben er een zeer ruime verzameling van, wat hen toelaat om de vier maanden andere stukken op te hangen.

Hun afdeling moderne kunst is niet zeer uitgebreid, maar met mooie werken. Ze hebben enkele representatieve werken voor kubisme en latere stromingen. Picasso is er, en zeker Braque. Fernand Léger, Henri Laurens (voor mij een ontdekking), enkele prachtige doeken van Modigliani, alsook van Joan Miró. Ook tekeningen — frottages eigenlijk — van Max Ernst.

In de toekomst zal dit museum, met regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, misschien de aanleiding worden voor een bezoekje aan Lille.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3