a common reader

Berlinde De Bruyckere & JM Coetzee, Cripplewood

· 21 October 2013 |  by Janantoon
· Published in: Boeken Janantoon
· Tagged with: · · ·

Berlinde De Bruyckere& JM Coetzee, CripplewoodCripplewood
Kreupelhout

Berlinde De Bruyckere
JM Coetzee

fichebak

taal: Nederlands, Engels, Frans
gepubliceerd door: Mercatorfonds
eerste editie: 2013
bindwijze: gebonden
isbn: 9789462300064
pagina’s: 126

verworven via: Linda

Tekst van Cobra.be:

Toen Berlinde De Bruyckere in september te horen kreeg dat zij geselecteerd was om in Venetië tentoon te stellen, was ze vereerd én bezorgd. Hoe kon zij op zo’n korte tijd inspiratie opdoen en vanuit het niets een nieuw werk tot stand brengen dat Venetië waardig was? Het begon al bij de keuze van een curator.

Op dat moment werkte Berlinde De Bruyckere volop aan een bijzonder nummer van Dietsche Warande en Belfort (DWB) waarbij ze zich liet inspireren door tekstfragmenten uit het werk van de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Onder de noemer ‘Allen vlees’ ontstond er een wonderlijke synergie tussen tekst en beeld. Maar die eerste samenwerking vroeg om meer. Daarom maakte Berlinde De Bruyckere de onconventionele keuze om Coetzee ook als curator van haar tentoonstelling in Venetië te vragen.

De Zuid-Afrikaanse kluizenaar zegde toe, maar waarschuwde haar dat hij niets van hedendaagse kunst afwist, en dat hij geen statements wilde maken voor de pers. Dat was voor De Bruyckere geen enkel bezwaar. Hij bezorgde haar een een ongepubliceerd verhaal, waar zij beelden en emoties uit puurde die de grondtonen vormden voor een volledig nieuw werk: Kreupelhout – Cripplewood. De correspondentie die de kunstenares en de schrijver de daaropvolgende maanden voerden, bleef de inspiratie voeden. Hoewel ze elkaar totnogtoe nooit in levende lijve ontmoet hebben, lijken Coetzee en De Bruyckere elkaars golflengte gevonden te hebben.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3