a common reader

Benjamin Brittens vioolconcerto, jammer

· 20 October 2014 |  by Janantoon
· Published in: FOCUS · muziek
· Tagged with: ·

Benjamin BrittenBenjamin Britten wordt zeker niet grijs gespeeld op onze podia. Ik was dan ook blij zijn vioolconcerto geprogrammeerd te zien door De Bijloke. Vorige zaterdag speelde Brussels Philharmonic onder leiding van Michel Tabachnik de Ouverture Leonore nr. 3 van Beethoven, de derde symfonie van Brahms én het vioolconcerto van Benjamin Britten.
Tabachnik leidde Brahms en Beethoven zonder de partituur. Zonder twijfel kent hij deze werken door en door, maar tegelijk gaf het mij toch de indruk van “we zullen dat nog eens gauw spelen”. En zo voelde het voor mij toch. Ik heb die avond nergens die vonk gekregen die je toch dikwijls meekrijgt bij een life concert.

Vooral bij Benjamin Britten vond ik dat erg. Hier overigens wel de partituur. De solist was de Brit Daniel Hope (ook met partituur, op zijn iPad). Ik heb een viertal opnames van het vioolconcerto, waaronder een opvoering met Janine Jansen en de London Symphony Orchestre onder Paavo Järvi. En een opvoering met het English Chamber Orchestra met Benjamin Britten zelf en solist Mark Lubotsky. Nu weet ik ook wel dat de muziekliefhebber tegenwoordig verwend is door zeer goede uitvoeringen die op een goede installatie fantastisch klinken. Als je naar een concert gaat moet je daar afstand van nemen en genieten van het rechtstreekse effect van de muziek.

Helaas vond ik de vonk ook niet bij Daniel Hope terug. Ik kreeg de indruk dat hij de muziek uit zijn viool moest persen. Als je het als solist al lastig hebt om de muziek te brengen, dan is het zeker moeilijk om die muziek te laten leven, te laten zinderen. En het orkest sprankelde al helemaal niet. Het viel me ook op dat er tussen solist en dirigent geen contact was. Slechts één keer keek Tabachnik naar de solist bij het einde van een lang solostuk, gewoon om te zien wanneer het orkest kon invoegen. Een jammere ervaring.

Als troost kan je hier het volledige vioolconcerto met Janine Jansen beluisteren. Een opname van de Proms te Londen 2013, met Paavo Järvi en het Orchestre de Paris. En dat maakt veel goed.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3