a common reader

Barcelona en Henry Moore

· 28 August 2006 |  by Janantoon
· Published in: beeldhouwkunst
· Tagged with:

Henry MooreEr zijn veel goede excuses om naar Barcelona te reizen, en deze zomer is daar een stimulans bijgekomen: een prachtige tentoonstelling rond Henry Moore. De tentoonstelling loopt nog tot 29 oktober, de snelle beslissers kunnen er dus nog van genieten. Meer info vind je op de site van de Fundación “la Caixa”, tenminste als je een mondje catalaans of castiliaans kent.

De Fundación “la Caixa” heeft een mooi overzicht van Moore’s werk samengebracht: 160 stukken, zowel grafisch werk als sculpturen en uit alle periodes van zijn leven. De tentoonstellingsruimte is de gerestaureerde oude katoenfabriek Casaramona — ontwerp van de architect Josep Puig y Cadafalch — die in het begin van de xxste eeuw een toonbeeld van lichte en ruimtelijke architectuur was. Nu trouwens nog, nadat het gebouw gerestaureerd en uitgebreid werd en de paardenmest van de Guardia Civil verwijderd werd. Een zeer mooie ruimte om Moore te tonen, behalve dan voor de sculpturen die ze buiten geplaatst hadden, zoals Koning en Koningin. Ruimtelijkheid is er én het gebouw en niet in de tussengangen. Moore wenste dat zijn beelden konden ademen, en dat is in die gangen minder het geval.

Je mag kijken, niet aanraken, niet strelen, niet de warmte en vorm van het materiaal voelen, je mag niet fotograferen. Begrijpelijk allemaal. In de metro zie je hoe mensen op krampachtige wijze een spoor van hun bestaan in de ruiten gekrast hebben. Begrijpelijk, maar spijtig. Zo’n liggende figuur in olm schreeuwt om gestreeld te worden.
Fotograferen (met flash) kan schadelijk zijn voor grafische werken, maar voor een bronzen beeld? Mag je geen kiekjes nemen opdat je de catalogus zou kopen? Die koop ik sowieso.
MooreNatuurlijk kan fotograferen storend werken voor andere bezoekers. In het Louvre kan je de Venus van Milo niet zien door de fotograferende wereldbevolking.
Maar, ik heb dan toch stiekem een foto (zonder flits) genomen van een uitzonderlijk beeldje in porcelein, Moon head. Ik was gefrappeerd door de vorm, maar ook door het materiaal — ik wist niet dat Moore ook met porcelein heeft gewerkt — dat aan het beeld een etherische schoonheid geeft. Het beeld Moon head bestaat in een grotere bronzen variant. Je kan het terugvinden op de mooie site van de Henry Moore Foundation.

Moore is blijkbaar iemand die heel wat mensen kan aanspreken, mensen die misschien verder niet zó in beeldhouwkunst geïnteresseerd zijn. Dit getuigt alleen maar van het universele van zijn vormen. Ik was ook aangenaam verrast door zijn tekeningen, meestal studies in functie van zijn beelden, maar meer en meer toch ook grafische uitdrukkingen in their own right.

ChillidaIk heb van het bezoek aan Barcelona geprofiteerd om nog enkele tijdelijke Picassotentoonstellingen te gaan zien, vooral Picasso, el hombre de las mil máscaras vond ik uitstekend. Eén namiddag heb ik in de blakke zon rondgezeuld op zoek naar een parkje met een beeld van Eduardo Chillida. Uiteindelijk bleek dit beeld in een openluchtzwembad te hangen. De man aan de kassa had blijkbaar nog mensen gehad die alleen maar het beeld kwamen fotograferen, ik hoefde niet te betalen.

Over Moore heb ik ondertussen een kleine verzameling boeken:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3