a common reader

Baltasar Lobo

· 9 August 2010 |  by Janantoon
· Published in: beeldhouwkunst · FOTO'S
· Tagged with:

Door Castilla y León trekken in augustus is een bijzondere ervaring. Het landschap is droog en schraal, heuvelachtig. Soms velden met zonnebloemen, soms maïs, maar meestal zeer uitgestrekte weidegronden — al klinkt het woord weide veel te groen — waar de zwarte koeien schaduw zoeken onder de steeneiken.
En plots, temidden van die zinderende heuvels, zie je een stadje als Zamora en je vraagt je af waar die mensen van leven.
De casco viejo is mooi met een prachtige Romaanse kerk. Castilla y León is trouwens gezegend met Romaanse kerken. En El Cid heeft er blijkbaar ook nog gebakkeleid.
Wat ons vooral aangenaam verraste was een permanente tentoonstelling met werk van de kunstenaar Baltasar Lobo.
Blijkbaar is het de bedoeling — als de fondsen gevonden worden — om een grotere expositieruimte te zoeken. Het ‘museum’ heeft zo’n 450 werken, maar kan slechts een zeer kleine selectie tonen.
Anderzijds is het ook wel wat gek dat Zamora nu een museum gaat wijden aan Lobo. Hij werd in 1910 in de buurt van Zamora geboren, maar is in 1939 naar Frankrijk moeten vluchten omdat hij langs de verliezende kant vocht in de burgeroorlog. Hij heeft de rest van zijn leven — tot aan zijn dood in 1993 — in Parijs gewerkt.
De exilie vergetend bieden ze nu terug onderdak aan de bekende verloren zoon. Het museumpje had nog geen catalogus, zelfs geen brochure. Binnen mocht je geen foto’s nemen (waarom toch?), maar buiten stonden ook enkele beelden. Daar heb ik enkele foto’s van gemaakt.
Het is hoe dan ook goed dat er een permanente tentoonstelling van zijn werk is, want er hingen een aantal prachtige tekeningen en verschillende van zijn sculpturen waren echt de moeite.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3