a common reader

Amnesty en Newtopia te Mechelen

· 14 October 2012 |  by Janantoon
· Published in: mensenrechten
· Tagged with:

Amnesty en Newtopia zijn verbonden via het thema mensenrechten. Voor vrijwilligers zoals ik was het een mooie combinatie op een regenzaterdag.
Op 13 oktober werd een Amnesty-dag voor vrijwilligers georganiseerd te Mechelen. Voor zover ik weet was dat nog nooit gebeurd. Ik ben vrijwillig vertaler van dossiers voor spoedacties. Via mail krijg ik een dossier doorgestuurd met de vriendelijke vraag dat tegen een bepaalde datum te vertalen. En een voorbeeldbrief in het Spaans te schrijven.
Ik doe dat al jaren en wisselde dan ook heel wat mails met Felix en Patricia zonder die ooit ontmoet te hebben. Dit menselijk contact was het eerste aangename aspect van de Amnesty-dag.

Amnesty-dag

Het bleef gelukkig niet bij babbelen en koffie drinken. In de voormiddag werden verschillende workshops georganiseerd. Ik had me ingeschreven op de schrijftraining voor vertalers van spoedacties. En dat was zeer boeiend. Animator Gonnie Put (www.kikaa.be) wist ons op zeer weinig tijd voorbij een aantal schrijfvalkuilen te loodsen. Naast de handige tips vond ik dat deze sessie een aanmoediging inhield om beter te vertalen. Met meer plezier ook. Alleen al deze workshop zou de dag zin gegeven hebben.
In de namiddag was er een debat rond het thema Belgisch buitenlands beleid: tegenstrijdige belangen? Inge Vrancken modereerde de sprekers Jean-Arthur Régibeau, John Vandaele en Lars van Troost*. Interessant onderwerp dat boeiend werd belicht vanuit drie verschillende invalshoeken. De interesse van het publiek uitte zich in vele vragen. Zoveel dat het dankwoord van Karine Vandenberghe, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen, bijna in het gedrang kwam.

Newtopia

Wie dat wou (vrijwilligers, nietwaar?) kon de tentoonstelling Newtopia bezoeken. Die had ik toch al willen bezoeken, dus mooi meegenomen.
Twee uur rondkijken op verschillende locaties hebben me overtuigd dat ik de tentoonstelling nog eens rustig moet bezoeken. Er is zoveel te zien, te lezen, te verwerken.
Ik vermeld maar enkelen van de vele actuele kunstenaars. Yael Bartana uit Israël maakte een knappe animatiefilm gebaseerd op het schilderij Oorlogsinvaliden van Otto Dix. Een deel van de video kan je hier bekijken.
De Kroatische fotograaf Ziyah Gafić maakt zeer indringende foto’s. Bijvoorbeeld een reeks genoemd Children of Hate over Rwandese kinderen van verkrachte vrouwen. Hiernaast zie je een foto van een Pakistaans jongetje dat naar een Koranschool gaat omdat ander onderwijs voor deze mensen niet te betalen is.
Opmerkelijk was ook de in Chili geboren Alfredo Jaar onder andere met werken rond de val van Allende. Hij heeft ook een satelliet-tentoonstelling in Brussel.
Fernando Sánchez Castillo (Spanje) maakte een knappe video waarin twee sproeiwagens met waterkanonnen een vertederend ballet uitvoeren. In sterk contrast met de opdrachten die ze meestal uitvoeren. Onze eigen Belgische Wilchar was voor mij een complete verrassing. Maar stop, er is zoveel meer. En dat kan je best zelf gaan ontdekken.

Naast wat brochures ben ik weer met nieuwe boeken naar huis gegaan: het Amnesty International Report 2012 en de mooi uitgevoerde catalogus van Newtopia.


* Jean-Arthur Régibeau, directeur-generaal van de politiek — FOD Buitenlandse Zaken
John Vandaele, auteur en journalist
Lars van Troost, hoofd politieke zaken en persvoorlichting voor Amnesty Nederland
Inge Vrancken, buitenlandreporter van het VRT journaal

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3