a common reader

Amélie Nothomb, Acide sulfurique

· 24 May 2006 |  by Janantoon
· Published in: Franse literatuur
· Tagged with:

Ik heb Amélie Nothomb’s laatste boek pas gekocht en al verslonden. Wij mogen terecht fier zijn als Belgen op onze sympathieke telg (ook al is ze in Japan geboren en heeft ze als dochter van een diplomaat zowat overal ter wereld gewoond in plaats van in België).

Vanaf de eerste zin van dit boek was ik al gegrepen: “Vint le moment où la souffrance des autres ne leur suffit plus: il leur en fallut le spectacle.” En dit is dan ook de stempel van haar schrijfstijl: direct, helder, lucide. En met veel opmerkingsgave. De maturiteit van deze jongedame is onvoorstelbaar. Natuurlijk, wie Biographie de la faim gelezen heeft, zal begrijpen dat zij een bijzondere jeugd heeft gehad. Een intelligent meisje dat alles gretig observeert en in zich opneemt. Als ze dan bovendien de gave van de taal bezit, krijg je een fenomeen als Amélie.

Deze allegorische roman vertrekt van tv-programma’s als Big Brother en andere, vallend onder de noemer reality tv, en vergroot deze uit tot in het absurde. Een tv-zender bedenkt een programma Concentration waarbij ze een echt concentratiekamp maken met gevangen en kapo’s en waarbij echte honger en echte mishandeling en moorden gefilmd worden door honderden camera’s. Protagonisten zijn één van de gevangenen en een kapo en op een onpersoonlijke wijze: de organisatoren, de media en het tv-kijkend publiek.

De aanklacht van de sympathieke gevangene Pannonique is gericht aan de kijkers, die door hun kijkcijfers, mede schuldig zijn aan de situatie in het concentratiekamp. Of, en dat voel je sterk aan, de kijker als voyeur, gebiologeerd door het geweld op de buis in Iraq, in Cambodja, in Ethiopië, in Rwanda, in…
En dat doet me denken aan Susan Sontag’s Regarding the Pain of Others.

Als ik haar romans vergelijk met die van de boeken van Michel Houellebecq (zijn laatste roman Mogelijkheid van een eiland heb ik halverwege uit verveling weggelegd) dan vraag ik me af wanneer de Prix Goncourt haar zal te beurt vallen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3