a common reader

adieu Bernlef

· 29 October 2012 |  by Janantoon
· Published in: Nederlandse literatuur
· Tagged with:

Vandaag overleed Bernlef plots, op 75-jarige leeftijd. Hij werd in 1937 geboren in Sint-Pancras (tegen Alkmaar) als Hendrik Jan Marsman. Hij koos als pseudoniem de naam van een blinde Friese bard uit de 8ste eeuw. Dat lees ik nu pas. Ik dacht steeds dat het een Zweedse naam was omdat hij ook uit het Zweeds vertaalde (bv de gedichten van Tomas Tranströmer). Hij heeft trouwens ook gedichten van Elisabeth Bishop vertaald.

sterke romans

Ik heb wel enkele boeken van hem, maar heb meer gelezen. Vroeger ging ik nog graag naar de bib.
Mijn boekenschriftje helpt me: in 1983 ben ik Bernlef beginnen lezen met Onder ijsbergen en De man in het midden. Later De ruïnebouwer, een roman rond de figuur van Albert Speer. De Maker en Meeuwen las ik enkele jaren later.
Zijn bekende roman Hersenschimmen las ik voor het eerst in 1987. Ik weet dat die roman indruk maakte. Enkele jaren geleden kwam ik het boek terug tegen op de Gentse boekenmarkt en kocht het meteen. Hersenschimmen is zo sterk omdat het een dementerende man beschrijft vanuit de man zelf, de ik-persoon in het boek. Maarten Klein’s wereld valt volledig uit mekaar. Na een tijdje herkent hij zelfs zichzelf niet meer in een spiegel. Bernlef suggereert de aftakeling op bangelijk realistische wijze. Een zelfde thematiek vind je ook bij Max Frisch: Der Mensch erscheint im Holozän.
Ook Publiek geheim vond ik een zeer sterke roman. In een niet genoemd Oosteuropees land is na een periode van staatsterreur een versoepeling ingetreden. Een tv-ploeg moet een film maken over de beroemde, 86-jarige schrijver Thomas Szass. Niemand weet echter of de dooi zich zal doorzetten. En dus krijg je onzekerheid en zelfcensuur. Een zoektocht naar integriteit.

adieu Bernlef

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3